Waarom je moet kiezen voor interactieve video
Lineaire video is zó 2020… Wil je je publiek betrekken, boeien en activeren in een tijdperk waar de video’s je om je oren vliegen? Geef dan de keuze aan de kijker! Daarmee ben je ook nog eens ontzettend onderscheidend ten opzichte van je concurrentie.
Er is bijna geen bedrijf meer dat content maakt zonder video’s. Een hele opgave om kijkers te trekken, laat staan ze echt bij de inhoud van je video’s te betrekken. Daarnaast zijn de meeste mensen ook nog eens van alles tegelijk aan het doen. Met interactieve video’s is de keuze aan de kijker.
Een interactieve video – de naam zegt het al – is een video met interactieve elementen. Een lineaire video kent alleen een play en pause button. Interactieve video’s gaan verder. Zo kunnen kijkers binnen de video keuzes maken door te klikken op knoppen of antwoorden. Ook kun je kijkers naar bijvoorbeeld je website of webshop sturen en kun je ze formulieren laten invullen. De manieren waarop je dit kunt doen heet branching of door middel van het toevoegen van overlays.
Branching
Met branching, ook wel switchable video, wordt er een interactieve structuur aangebracht aan de video, waarmee je de kijker de keuze geeft om te kiezen tussen verschillende opties. De keuze bepaalt het verdere verloop van de video of de film. Een groot voordeel hiervan is dat de kijker alleen de inhoud krijgt te zien die hij of zij wil zien. Dit verhoogt de persoonlijke betrokkenheid bij de video en zorgt ervoor dat het uitkijkpercentage hoger is dan bij een video waarbij kijkers de inhoud niet zelf kunnen bepalen.
Hieronder zie je een voorbeeld van de branching structuur van de interactieve video die Tortilla Media heeft gemaakt voor Christelijk College Groevenbeek.
Een van de meest bekende interactieve video’s die branching toepast is de Netflixfilm Bandersnatch. In de film maak jij als kijker de beslissingen voor de Engelse tiener Stefan Butler die een game ontwikkelt op basis van het gelijknamige science-fictionboek ‘Bandersnatch’. Alle beslissingen samen bepalen hoe zijn verhaal eindigt. Zo kent Bandersnatch tien verschillende eindes afhankelijk van de keuzes die de kijker maakt.
De mogelijkheid tot deze keuzes maakt dat kijkers aandachtiger naar de video kijken, zodat ze weten op basis waarvan ze de keuzes maken. Bovendien maakt het hebben van de keuze de kijker nieuwsgierig naar hoe de video afloopt, wat zorgt voor een hoger uitkijkpercentage.
Benieuwd naar een interactieve video gemaakt door Tortilla Media? Ervaar het zelf en klik op onderstaande video.
Overlays
Met overlays maken we interactieve lagen over je video. Denk aan een klikbare knop, een formulier die je kunt invullen, een link naar een andere video, een poll of quiz, etc. De mogelijkheden zijn eindeloos. Het doel van overlays is meer interactie creëren met de kijker en hem of haar door middel van een call to action doorsturen naar de juiste plek voor een hogere doorklikratio. Zo kun je de kijker door middel van een simpele klik naar de juiste website, aanmeldformulier of video sturen. De kijker zal dit enorm waarderen, omdat hij of zij geen tot weinig moeite hoeft te doen om de juiste informatie te vinden.
De overlays worden opgemaakt in de huisstijl van jouw bedrijf, zodat deze naadloos aansluiten bij alle andere uitingen. Dit maakt de video aantrekkelijker om naar te kijken en makkelijker te herkennen. Bovendien is het ook mogelijk om met overlays focus aan te brengen op de informatie of call to action die de kijker niet mag missen. Het ideale van overlays is dat het toepasbaar is op elke video.
Toepassingen interactieve video’s
De toepassingen voor interactieve video’s zijn eindeloos. Zo kan Tortilla Media interactieve elementen toevoegen aan informerende video’s zoals een e-learning of een instructievideo. Denk aan quizes, opdrachten en andere vormen van gamification. Maar interactieve lenen zich ook goed voor promotiefilms als bedrijfsfilms en product of branding video’s. Denk aan klikbare links naar je website, andere video’s, specifieke producten of socials. Bovendien zijn interactieve elementen ook toepasbaar in bijvoorbeeld recruitment video’s. Geef bijvoorbeeld een rondleiding door je bedrijf en laat de kijker kiezen op welke afdelingen hij of zij wilt kijken. Of laat de kijker een dagje meelopen en kijk hoe hij of zij reageert op bepaalde situaties.
Customer journey
Interactieve video is ontzettend waardevol voor je online marketing omdat je deze op verschillende plekken in de klantreis kunt inzetten. Zo kun je in de oriëntatiefase de kijker alle informatie aanbieden die ze nodig hebben om een overweging te kunnen maken. Zo kun je interactieve video’s toevoegen aan de persoonlijke mailing richting je klanten.
En zoals eerder genoemd is het met een call to action ook ontzettend makkelijk om de klant na de benodigde informatie door te sturen naar je webshop. Dit versnelt het aankoopproces, zeker bij klanten die gevoelig zijn voor impulsaankopen.
Ook na aankoop kun je door middel van interactieve video je klant voorzien van goede service. Zo kun je in stappen uitleggen hoe het product of de dienst werkt. Klanten kunnen dan door een simpele knop de stap nog een keer doorlopen of doorgaan naar de volgende stap zonder terug of door te hoeven spoelen. Door de juiste informatie en begeleiding te bieden tijdens de klantreis zullen klanten loyaler zijn dan wanneer zij deze informatie zelf moeten opzoeken.
Meerwaarde
Interactieve video’s worden nog weinig toegepast. Dit is een makkelijke manier om je te onderscheiden van je concurrenten. Bovendien zorg je er met interactieve elementen voor dat je de kijker echt betrekt bij de informatie en hun aandacht langer vasthoudt, in plaats van dat deze achteruit gaat zitten en na 30 seconden afhaakt.
Ook zijn interactieve video’s ontzettend handig om het gedrag van je kijkers in kaart te brengen. Zo is elke klik meetbaar en krijg je beter inzicht in het kijkgedrag van je kijkers. Daarnaast kun je zien welke aspecten beter scoren dan anderen, en welke dus nog geoptimaliseerd moeten worden.
Een ander voordeel is dat de persoonlijke betrokkenheid die interactie video’s met zich meebrengt ervoor zorgt dat de conversie verhoogt wordt. Hoe meer moeite we moeten doen, hoe sneller we namelijk afhaken. In een interactieve video wordt het met een simpele knop enorm eenvoudig om binnen no time bij de juiste informatie te komen.
Meer voldoening
Uit onderzoek blijkt dat interactieve video’s ervoor zorgen dat delen in het brein worden geactiveerd die nodig zijn om informatie op te nemen en te onthouden. Daarnaast zorgt een interactieve video voor een groter gevoel van voldoening dan een lineaire video, omdat de kijker namelijk actief keuzes maakt op basis van de informatie die hij of zij wil zien. Bovendien kun je de kijker meteen voorzien van feedback, wat ook zorgt voor meer voldoening. Maak je bijvoorbeeld een interactieve quiz voor kinderen, dan kun direct uitleg geven waarom een antwoord wel of niet goed is. De kinderen slaan deze informatie vervolgens veel beter op, dan wanneer ze dezelfde informatie krijgen in een lineaire video.
Benieuwd wat Tortilla Media voor jou kan betekenen op het gebied van interactieve video? Neem vrijblijvend contact met ons op via +31 6 589 388 98 of [email protected].